zaterdag, februari 18, 2006

 

Klusdag sterrenwacht


Nu de sterrenwacht een tijdje in gebruik is, is een wensenlijstje met verbeteringen ontstaan. In de aanloop naar de sterrenkijkdagen vond Henk Prein de tijd rijp om de handen weer uit de mouwen te steken. Koos van Berkel sr en Paul Bakker gaven gehoor aan zijn oproep voor hulp en stonden zaterdagmorgen gereed voor het klussen. Nou ja, eerst een bakkie koffie halen bij Evert natuurlijk.
Belangrijkste verbeterpunt betreft de kleine schuifdeur. Het is nodig deze deur omhoog te schuiven als we objecten willen bekijken die niet hoog aan de hemel staan. Omhoog schuiven ging nog wel, maar het weer omlaag halen was lastig en daar moest telkens een trap voor gehaald worden. Na vandaag niet meer: de schuifdeur is een klapdeur geworden!
Ander belangrijk punt: de fijnregeling van de motoren werkt niet goed. Al snel vonden we een losse draad. Maar ook de schakelaars blijken gaar, die moeten vernieuwd worden.
Koos heeft een beschermkapje gemaakt voor de rode lamp boven de hoekplank. Deze kan niet meer direct in je ogen schijnen.
Paul heeft de contra-as van de telescoop geschuurd en gegalvaniseerd. De as zag er lelijk uit van de roest uit de tijd dat de montering in de plastic zak in weer en wind buiten stond. Hm, de nieuwe laag liet hier en daar meteen los, maar het is in ieder geval beter dan dat het was.
De buffers om de grote schuifdeur op te vangen zijn verzwaard. Deze loopt als het goed is dus niet meer uit de rails als de deur onverhoopt met te veel vaart naar beneden glijdt bij het openen.
En er zit nog meer in het vat: nieuwe wielen (waar de koepel op draait) zijn in de maak. Van de huidige wielen is het rubber niet meer optimaal. Vervolgens hoeven we alleen nog de koepel een sop te geven met de luiwagen. Een lapje over de balken en een dweil over de vloer en we zijn klaar voor de sterrenkijkdagen!
Kijk hier voor het fotoverslag.

Comments: Een reactie plaatsen



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?