vrijdag, februari 10, 2006

 

Lezing: "De reuzentelescopen van William Herschel en Lord Rosse."


De Lezing van Peter Louwman van vanavond ging voornamelijk over Lord Rosse III, van wie Peter een groot fan is. En begrijpelijk want deze Ierse graaf was een interessante persoonlijkheid. Zijn fortuin gebruikte hij voor zijn hobby de astronomie, maar hij was ook begaan met het lot van de bevolking, wat bleekt uit zijn houding tijdens de grote hongersnood destijds in Ierland.
Aan de hand van dia’s liet Peter zien hoe Lord Rosse zijn telescopen ontwikkelde en bouwde, steeds groter tot hij uiteindelijk zijn pronkstuk maakte: de Leviathan, wat reus betekent. Dit was een houten gevaarte met een diameter van haast twee meter die aan kabels tussen twee bakstenen muren hing. Het was de grootste telescoop in die tijd en hiermee werd ontdekt dat sommige nevels spiralen van sterren zijn. Na de pauze kregen we te zien hoe verwaarloosd deze telescoop was. Gelukkig zag men in hoe belangrijk dit monument is en heeft men het in Europees verband gerestaureerd. Nu kan men er weer door waarnemen en is het een toeristische trekpleister. Hij ziet er weer uit als nieuw. Ook daar zagen we dia’s van, met een trotse Lord Rosse VII. De lezing werd beëindigd met een schitterende sfeerfoto van de Leviathan onder een sterrenhemel met Steelpan.
Na afloop had Peter voor de liefhebbers een bouwtekening van de reuzentelescoop. Eens kijken wie hem het eerst af heeft…
Al met al een leuke lezing van een enthousiast verteller.

Comments: Een reactie plaatsen



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?