zondag, maart 05, 2006

 

Sterrenkijkdagen - Zaterdag


Felle opklaringen wisselen af met sneeuwbuien. In de middag komen 54 mensen langs. Sommigen komen toevallig langswaaien en pikken een vleugje sterrenkunde mee. De Zon is regelmatig te zien, dus de speciale H-alfa kijkertjes doen hun dienst. Er zijn kleine zonnevlammen op de rand van de zon te zien. De Zon is verder rustig, er zijn jammergenoeg geen zonnevlekken. Tijdens de opklaringen voel je de kracht van de Zon. De gevallen sneeuw begint dan ook te smelten.
Met de schemering wordt de maan steeds beter zichtbaar en het echte werk kan weer beginnen. De hemel kleurt donkerblauw en het aantal telescopen buiten groeit. De temperatuur zakt onder het nulpunt, maar de stemming niet. De bezoekers vergapen zich aan de kraters op de Maan en de ringen van Saturnus, open sterrenhopen en melkwegstelsels. "Mamma, Saturnus is net een glowing-in-the-dark-plaatje", zegt een meisje. Opeens trekt het weer dicht en in geen tijd dalen er sneeuwvlokken neer. Ai, alle apparatuur snel naar binnen en de schuifdeuren van de sterrenwacht moeten dicht. Gelukkig hebben we heel de dag door presentaties.
Als het wederom opklaart wil iedereen snel wat zien natuurlijk. Dat geeft even rijen bij de sterrenwacht. Naarmate de avond vordert verdwijnen de wolken en groeit het aantal telescopen die buiten staan naar vijf. We kunnen zelfs nog laten zien hoe je een digitale spiegelreflexcamera aan een telescoop kunt koppelen en snel mooie resultaten kan laten zien.
Geen problemen vandaag. De volgmotor is het min of meer spontaan weer gaan doen. En op de glibberige ondergrond is gelukkig niemand uitgegleden.
Deze avond hebben we 65 bezoekers, in totaal op zaterdag dus 110. Al met al sterrenkijkdagen met een dynamisch karakter waar we tevreden over zijn en waarvan we later nog zullen zeggen: "weet je nog, die keer dat het zo sneeuwde?..."


Kijken naar de zon


Telescopen klaar voor heldere luchten


De Orionnevel - gefotografeerd deze avond door
Peter Pulles en Paul Bakker


Diavoorstelling

Comments: Een reactie plaatsen



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?