vrijdag, oktober 06, 2006

 

Voordracht Astronomische Instrumenten


Vandaag heeft Harold Plooijer voor sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing gegeven over astronomische instrumenten. Het was een interessante presentatie van de verschillende types telescopen, monteringen en oculairen. Voor een zaal van zo'n 30 enthousiaste leden vertelde Plooijer onder andere over welke telescopen je vooral niet moet kopen (zoals bijvoorbeeld een Marquant-telescoop, die maar lieft 525 keer volgens de handleiding moet kunnen vergroten) en welke wel kwaliteit bezitten. Ook liet hij zien dat je niet altijd hoef te beschikken over geautomatiseerde GoTo-systemen om toch gemakkelijk naar een hemelobject te kunnen 'surfen'. Daarbij komt het aan op een slim gebruik van de verdeelcirkels op de montering van de telescoop. Misschien wel goed om daar een keertje op een waarneemavond aandacht aan te besteden. Een workshop 'manuele GoTo' of zoiets:-)

Comments:
30 jaar geleden bouwde ik mijn eigen spiegeltelescoop (8 cm, f = 90 cm). Lang niet gebruik, intussen beetje in ongerede. Montering weg. Zag tot mijn verbazing bij Mediamarkt de Marquant. Aarzelde: kan niet goed zijn. Toch gekocht, voor de parallactische montering. Keek ook door de telesoop: zeer goed!
Ik heb geen zakelijke belangen bij Marquant of Mediamarkt!
Klaas Schermer
 
30 jaar geleden bouwde ik mijn eigen spiegeltelescoop (8 cm, f = 90 cm). Lang niet gebruikt, intussen beetje in ongerede. Montering weg. Zag tot mijn verbazing bij Mediamarkt de Marquant. Aarzelde: kan niet goed zijn. Toch gekocht, voor de parallactische montering. Keek ook door de telesoop: zeer goed!
Heus waar: Ik heb geen zakelijke belangen bij Marquant of Mediamarkt!
Klaas Schermer
 
Een reactie plaatsen



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?