vrijdag, december 15, 2006

 

Adembenemende plaatjes

Het was weer een zeer mooie waarneemavond bij sterrenvereniging Christiaan Huygens. Het weer was niet echt meewerkend en daarom werden binnen diverse foto’s en video’s van leden en niet-leden getoond. En die lieten maar weer eens duidelijk zien tot welke niveau’s amateur-astrofotografen tegenwoordig in staat zijn. Er waren foto’s bij waarvan je het zou geloven als men zou beweren dat ze met de Hubble ruimtetelescoop zijn genomen.
Als eerste had voorzitter Paul Bakker een fotopresentatie (met geluid) over de eclips van 29 maart dit jaar in Turkije. Kippenvel-werk! Daarna liet Arno Hol z’n video zien van diezelfde eclips en dat was ook zeer fraai! Er wordt wel eens gezegd dat bij sommige momenten de tijd even stil stond, maar uit de reacties bleek dat die 2 minuten van totaliteit de 29e maart precies het omgekeerde het geval was: de tijd vloog werkelijk voorbij.
Daarna was het de beurt aan Peter Pulles, die ’s middags in een paar uur tijd een complete fotoshow had gemaakt met behulp van het programma Photodex. Hij had eerst een probeerversie gebruikt, maar toen alles klaar was bleek ‘ie hinderlijke demo-teksten in beeld te brengen. Tsja, dan sta je voor een keuze. Of alles knippen/plakken in het oubollige en afgezaagde Powerpoint of de portemonnee opentrekken. Peter koos voor dat laatste en via een online transactie werd hij de gelukkige eigenaar van een full-version van Photodex. Nou, het resultaat mocht er wezen! Het programma gaat verder dan de standaard fotoshows met muziekachtergrond en transities. Er zit ook beweging in de foto’s en dat geeft het idee dat je bijvoorbeeld over de maan vliegt. Op die manier leidde Peter ons met eigen gemaakte foto’s door het gehele heelal. Heel erg boeiend allemaal. En als kers op de pudding tracteerde Peter ons nog op eenzelfde Photodex-show van de belgische amateur-astrofotograaf Karel Teuwen. Waartoe die man in staat is tart zo’n beetje alle amateur-wetten, want hij produceert werkelijk fabelachtige plaatjes. En dan schijnt hij op astrofotografiebijeenkomsten nog te klagen dat er hier en daar wat afwijkingen in de foto’s zitten, die er eigenlijk uit moeten. Wie de foto’s van Teuwen wil bekijken kan op z’n website terecht. Afijn, het was weer een zeer geanimeerde avond bij Christiaan Huygens.

Comments: Een reactie plaatsen<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?