Lopend programma van vereniging "Christiaan Huygens"

Afdeling Zuid-Holland Zuid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

Programma eerste helft 2010

Tenzij anders wordt vermeld starten de activiteiten om 20.30 uur op de vrijdagavond in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard van de NVWA, Matenaweg 1, tussen Papendrecht en Wijngaarden. Zie hier voor een routebeschrijving.
Vanaf 20.00 uur ben je van harte welkom voor een lekkere kop koffie.
Bij bewolkt weer op de waarneemavonden zijn er dia's, webcam-opnamen, computerpresentaties, etc, veelal met betrekking op het thema van de avond

8/01/2010: Nieuwjaarsreceptie

Het begin van het nieuwe jaar en een nieuw programma bij Huygens. De nieuwjaarsreceptie is traditiegetrouw volgens "Amerikaanse stijl". Dat wil zeggen dat iedereen wat te eten meeneemt en dat deelt met anderen. Op veler verzoek en wegens succes de Astroquiz.



15/01/2010: Extra-waarneemavond

Op deze avond is de koepel geopend voor diverse waarnemingen. Op deze avond is de koepel geopend voor diverse waarnemingen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook eigen waarneemapparatuur mee te nemen.
Let op! Het clubhuis is op extra waarneemavonden gesloten en het gaat alleen door bij helder weer.





22/01/2010: Thema / Waarneemavond : Messier Marathon - Andre Heijkoop.

Op 12 maart 2010 wordt er weer een Messier marathon georganiseerd. Net als in 2009 wordt deze marathon georganiseerd in Melissant, een locatie die minder lichtvervuiling kent, maar waar ook de horizon nog "laag" is. Andre vertelt op de avond over zijn ervaringen van de marathon in 2009, als voorbereiding op die van dit jaar.




05/02/2010: Lezing : Hallo, is daar iemand?speuren naar leven in het heelal. Spreker : Henny Lamers

Zou er nog ergens leven zijn in het heelal of zijn wij de enigen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Herhaaldelijk komen er berichten in de pers dat er "aanwijzingen" zijn voor leven elders, bijv. op Mars. Maar steeds blijkt het dan toch niet zo zeker te zijn. Professor Lamers zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie foto's laten zien wat we weten over het ontstaan van leven op aarde en de kans dat dit ook elders in het heelal gebeurt, en vertellen over de zoektochten naar leven in het heelal


12/02/2010: Extra-waarneemavond

Op deze avond is de koepel geopend voor diverse waarnemingen. Op deze avond is de koepel geopend voor diverse waarnemingen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook eigen waarneemapparatuur mee te nemen.
Let op! Het clubhuis is op extra waarneemavonden gesloten en het gaat alleen door bij helder weer.






19 en 20/02/2010: Huygens' Sterrenkijkdagen Deze zijn afgelast!

Dit jaar niet tegelijk met de landelijke sterrenkijkdagen, met als voornaamste redenen om een groter publiek te trekken aan het begin van de voorjaarsvakantie.






05/03/2010: Thema/Waarneemavond: Van Vuurpijl tot Ruimtevaart deel 2. Spreker : Ger Dörr

Van 330 voor Chr. toen de chinees Wan Hu met zijn raketstoel van de aarde "verdween" tot de ruimtevaart van vandaag.U wordt met spectaculaire beelden meenomen op een wonderbaarlijke reis naar en over de ruimte.Hoe dicht kun je bij de ruimte komen als je geen astronaut of kosmonaut bent maar met beide voeten op de grond staat?













12 en 13/03/2010: Messier marathon

Op deze vrijdagavond is er een Messier marathon. Niet op de clublocatie, maar in Melissant. Op de thema-/waarneemavond van 22 januari heeft u al kunnen horen van Andre Heijkoop wat er allemaal gebeurt en wat er bij komt kijken.Immers tijdens deze avond kunnen geïnteresseerden naar allerlei Messier objecten kijken. Uiteraard alleen bij helder weer! Het is de nacht van 12 op 13 maart, kraakhelder en windstil. Het is dus "de nacht van de Messier-marathon". Vannacht heb je de kans om met een groep "die hard"- waarnemers circa 100 van de 110 Messier objecten weg te strepen van je nog ToDo lijst. Het zal zeker niet meevallen. Direct na zonsondergang zullen M74, M77 en M79 harde noten zijn om te kraken. Vervolgens, na een loodzware waarneemnacht, krijg je ook nog eens M30, M75, M55, M54, M69, M70, M7, M2, M72 en M73 voor je kiezen.


19/03/2010: Thema / Waarneemavond : De zon. Spreker : Cees Aarnoutse

Het themaonderwerp is vanavond de Zon. Cees vertelt over zijn hobby gelardeerd met lichtbeelden.









09/04/2010: Lezing: Ruimteonderzoek in Nederland. Spreker : Gerard Cornet

SRON bedenkt, ontwikkelt, bouwt en gebruikt meetinstrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in en vanuit de ruimte. SRON kan worden beschouwd als het Nederlandse agentschap voor wetenschappelijk ruimteonderzoek en als thuisbasis voor de deelname aan programma's van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Nederland heeft zich in het ruimteonderzoek gespecialiseerd op de gebieden hoge energie astrofysica (röntgen/gamma-onderzoek) en lage energie astrofysica (infrarood en submillimeter onderzoek). Vele instrumenten voor astrofysisch onderzoek die door SRON in het verleden zijn gemaakt hebben een plaats gevonden in nationale satellieten (IRAS), bilaterale satellieten (BeppoSAX), ESA-satellieten (EXOSAT, ISO, Herschel) en NASA-satellieten (Gamma-Ray Observatory). Al vele jaren richt SRON haar aandacht ook op het aardgericht onderzoek. Deelgenomen is aan de ontwikkeling en bouw van het instrument SCIAMACHY, dat op de eerste "milieu-satelliet" van ESA metingen verricht van de concentratie van sporegassen in de aardatmosfeer (gelanceerd februari 2002). Centraal tijdens de lezing staat het elektromagnetisch spectrum, alsmede technieken voor spectroscopie vanuit de ruimte. Daarnaast komen vele voorbeelden van instrumenten, satellieten, mooie plaatjes en spannende verhalen aan bod.


16/04/2010: De ALV en Extra waarneemavond

We beginnen met de Algemene Leden Vergadering. Daarna is er tijd voor waarnemen. Op deze avond is de koepel geopend voor diverse waarnemingen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook eigen waarneemapparatuur mee te nemen.









23/04/2010: Thema / Waarneemavond : Astroblogs. Spreker: Arie Nouwen

Iedere dag wordt nieuws gepubliceerd over ontdekkingen, lanceringen, ideeën en gedachten in de sterrenkunde en ruimtevaart. Arie Nouwen van de bekende website Astroblogs zal laten zien hoe hij en talloze andere bloggers wereldwijd uit de Astro-blogosphere dagelijks omgaan met die stroom informatie en daar hun weblogs mee vullen. Uiteraard zullen actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart en sterrenkunde daarbij niet ontbreken.



24/04/2010: Huygens familiedag

Aan de vooravond van een korte pauze tussen activiteiten van onze vereniging door feestdagen en vakanties, organiseert onze vereniging een familieavond. De bedoeling is dat het thuisfront van onze leden meekomt naar de club om daar een gezellige middag / avond te hebben. Meer details over deze familiedag volgen nog.









28/05/2010: Lezing : De Maan, 40 jaar later...Spreker : Kees Kwakernaak

Zo'n 40 jaar geleden liepen er echt mensen op de maan rond. Historici doen het tegenwoordig schamperend af als een wedloop in de tijd van de koude oorlog. Feit is dat het natuurlijk een geweldig avontuur blijft en steeds als ik er over lees verschijnen er weer die mooie verre werelden. En in elk geval was dit avontuur een lichtpunt in een tijd waarin bekrompen politici in beide kampen in termen van Oost en West dachten. Maar wat hebben we nu geleerd van die reizen naar de maan en welke vragen liggen er nog te wachten op antwoord? Aan de hand van beelden van de ruimtereizen hoop ik ook iets te laten zien van de manier waarop de wetenschappelijke resultaten zijn verkregen. Maar ook wat de toekomst voor ons en de maan in petto heeft."








11/06/2010: Thema / Waarneemavond : Astrofotografie met onze clubmontering. Spreker : Gerrit Burggraaf

"Als vereniging beschikken we over een zeer professionele allround montering, zowel visueel als fotografisch kunnen we alle kanten op. Als inleiding kijken we met elkaar naar de mogelijkheden van de montering op zich, als vervolg gaan we kijken welke resultaten we kunnen behalen met deze montering en op welke manier. Het opzoeken van deepsky objecten, het autoguiden met de G41/G42, het gebruik van een CCD camera en het geheel bedienen via de PC op afstand passeren de revu.




25/06/2010: Afsluiting met een Thema- / Waarneemavond. Het thema van deze avond is : Wonen in de ruimte. Spreker : Ger Dörr.

Er is een lange weg te gaan als je het hebt over wonen in de ruimte. Het lijkt moeilijk voor te stellen als je astronauten aan het werk ziet binnen en buiten hun ruimtescheepjes. Zeker als je kijkt naar de eerste kleine ruimtescheepjes als Mercury in de jaren 60 of de Russische Vostok van Juri Gagarin niet groter dan een telefooncel. Later werden de cabines groter zoals de Gemini -en de Apollocabines. Maar met Sky-lab, Saljoet en later de Mir- ruimte- stations werd langdurig wonen en werken voor astronauten in de ruimte aangenamer. Aan boord van het ISS, het Internationale Space Station, ter grote van een aantal flinke stacaravans werd vervolgens een verdere stap vooruit gezet het verblijf in de ruimte voor de mens comfortabeler te maken. Het is waar dat astronauten en kosmonauten constant aan boord moeten trainen om botontkalking tegen te gaan door gebrek aan zwaartekracht. Maar daar zijn oplossingen voor. Ik geloof en vele met mij dat wonen in de ruimte op termijn zeker tot de mogelijkheden zal gaan behoren. De ontwikkelingen gaan razend snel, het Internationaal ruimte station is constant bemand met allerlei nationaliteiten. Dit leek een droom in 1961 en is nu realiteit geworden. We nemen u mee op een spectaculaire reis naar de ruimte en de mogelijkheden die dat biedt voor de mensen op aarde. De presentatie zal onthullen waar beelden fictie en realistische toekomstverwachtingen elkaar zullen ontmoeten




Dit programma is samengesteld door de Programma en Activiteiten Commissie(PAC) met de volgende samenstelling: Kees Kwakernaak, Maarten Pauw en Frans de Winter (voorzitter). Bestuurslid Ans Viervant treedt op als linking pin van het bestuur naar de PAC.


Last updated 06 januari 2010