vrijdag, september 02, 2005

 

Koepel Huygens in gebruik


Op vrijdagavond 2 september is "Sterrenwacht Huygens" officieel geopend!
De montering (met elektromotoren) op het waarneemterras had het in ons Hollandse klimaat zwaar te verduren en het op- en afbouwen van de telescoop (met de klim op het steile trapje naar zolder!) was niet echt ideaal. Het bestuur liep daardoor al langer met plannen rond om het waarneemterras te overkappen.
Eind 2004 kregen we plotseling een unieke kans: een amateur uit Numansdorp bood zijn waarneemkoepel te koop aan. De koepel is ruim, heeft een diameter van 330 cm en is ongeveer 380 cm op het hoogste punt. De royale kijkopening van 80 cm is afgesloten met 2 kappen. Er is wat onderhoud nodig maar al met al is het een heel fraai sterrenwachtje met een mooie uitstraling! Aantrekkelijk is dat het relatief niet veel geld kost en het weinig vrijwilligersuren vergt om het te plaatsen, zeker vergeleken met zelf bouwen.
Na alles eerst rustig op een rijtje te hebben gezet heeft het we bestuur besloten om er voor te gaan! Natuurlijk moesten we eerst onze leden raadplegen. Dit is gedaan op de ledenvergadering van 12 november 2004 Vervolgens is het bestuur gestart met toestemmingen/vergunnigen regelen en is met de verkoper overeenstemming bereikt over de prijs.
Het sterrenwachtje is in februari 2005 ontmanteld. Voor het vervoer moest de koepel in tweeen worden gezaagd. Alle onderdelen zijn naar de NVWA verplaatst. Een uitgebreid beeldverslag is hier te zien!
De kosten willen we niet op de reguliere activiteiten van de vereniging laten drukken. Via projectsubsidies en sponsoring willen we de aankoop van het sterrenwachtje dekken, inclusief alle bijkomende kosten zoals de aanleg van een fundering, het vervoer, opknappen (verven) en aanleg van elektriciteit. We zijn dus op zoek naar (meer) sponsors!!!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?