zaterdag, februari 18, 2006

 

Klusdag sterrenwacht


Nu de sterrenwacht een tijdje in gebruik is, is een wensenlijstje met verbeteringen ontstaan. In de aanloop naar de sterrenkijkdagen vond Henk Prein de tijd rijp om de handen weer uit de mouwen te steken. Koos van Berkel sr en Paul Bakker gaven gehoor aan zijn oproep voor hulp en stonden zaterdagmorgen gereed voor het klussen. Nou ja, eerst een bakkie koffie halen bij Evert natuurlijk.
Belangrijkste verbeterpunt betreft de kleine schuifdeur. Het is nodig deze deur omhoog te schuiven als we objecten willen bekijken die niet hoog aan de hemel staan. Omhoog schuiven ging nog wel, maar het weer omlaag halen was lastig en daar moest telkens een trap voor gehaald worden. Na vandaag niet meer: de schuifdeur is een klapdeur geworden!
Ander belangrijk punt: de fijnregeling van de motoren werkt niet goed. Al snel vonden we een losse draad. Maar ook de schakelaars blijken gaar, die moeten vernieuwd worden.
Koos heeft een beschermkapje gemaakt voor de rode lamp boven de hoekplank. Deze kan niet meer direct in je ogen schijnen.
Paul heeft de contra-as van de telescoop geschuurd en gegalvaniseerd. De as zag er lelijk uit van de roest uit de tijd dat de montering in de plastic zak in weer en wind buiten stond. Hm, de nieuwe laag liet hier en daar meteen los, maar het is in ieder geval beter dan dat het was.
De buffers om de grote schuifdeur op te vangen zijn verzwaard. Deze loopt als het goed is dus niet meer uit de rails als de deur onverhoopt met te veel vaart naar beneden glijdt bij het openen.
En er zit nog meer in het vat: nieuwe wielen (waar de koepel op draait) zijn in de maak. Van de huidige wielen is het rubber niet meer optimaal. Vervolgens hoeven we alleen nog de koepel een sop te geven met de luiwagen. Een lapje over de balken en een dweil over de vloer en we zijn klaar voor de sterrenkijkdagen!
Kijk hier voor het fotoverslag.

vrijdag, februari 10, 2006

 

Lezing: "De reuzentelescopen van William Herschel en Lord Rosse."


De Lezing van Peter Louwman van vanavond ging voornamelijk over Lord Rosse III, van wie Peter een groot fan is. En begrijpelijk want deze Ierse graaf was een interessante persoonlijkheid. Zijn fortuin gebruikte hij voor zijn hobby de astronomie, maar hij was ook begaan met het lot van de bevolking, wat bleekt uit zijn houding tijdens de grote hongersnood destijds in Ierland.
Aan de hand van dia’s liet Peter zien hoe Lord Rosse zijn telescopen ontwikkelde en bouwde, steeds groter tot hij uiteindelijk zijn pronkstuk maakte: de Leviathan, wat reus betekent. Dit was een houten gevaarte met een diameter van haast twee meter die aan kabels tussen twee bakstenen muren hing. Het was de grootste telescoop in die tijd en hiermee werd ontdekt dat sommige nevels spiralen van sterren zijn. Na de pauze kregen we te zien hoe verwaarloosd deze telescoop was. Gelukkig zag men in hoe belangrijk dit monument is en heeft men het in Europees verband gerestaureerd. Nu kan men er weer door waarnemen en is het een toeristische trekpleister. Hij ziet er weer uit als nieuw. Ook daar zagen we dia’s van, met een trotse Lord Rosse VII. De lezing werd beëindigd met een schitterende sfeerfoto van de Leviathan onder een sterrenhemel met Steelpan.
Na afloop had Peter voor de liefhebbers een bouwtekening van de reuzentelescoop. Eens kijken wie hem het eerst af heeft…
Al met al een leuke lezing van een enthousiast verteller.

vrijdag, februari 03, 2006

 

Eerste extra waarneemavond

Een eerste extra waarneemavond rondom onze sterrenwacht. Helaas ... bewolkt:-(
Ging dus niet door.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?