vrijdag, december 15, 2006

 

Adembenemende plaatjes

Het was weer een zeer mooie waarneemavond bij sterrenvereniging Christiaan Huygens. Het weer was niet echt meewerkend en daarom werden binnen diverse foto’s en video’s van leden en niet-leden getoond. En die lieten maar weer eens duidelijk zien tot welke niveau’s amateur-astrofotografen tegenwoordig in staat zijn. Er waren foto’s bij waarvan je het zou geloven als men zou beweren dat ze met de Hubble ruimtetelescoop zijn genomen.
Als eerste had voorzitter Paul Bakker een fotopresentatie (met geluid) over de eclips van 29 maart dit jaar in Turkije. Kippenvel-werk! Daarna liet Arno Hol z’n video zien van diezelfde eclips en dat was ook zeer fraai! Er wordt wel eens gezegd dat bij sommige momenten de tijd even stil stond, maar uit de reacties bleek dat die 2 minuten van totaliteit de 29e maart precies het omgekeerde het geval was: de tijd vloog werkelijk voorbij.
Daarna was het de beurt aan Peter Pulles, die ’s middags in een paar uur tijd een complete fotoshow had gemaakt met behulp van het programma Photodex. Hij had eerst een probeerversie gebruikt, maar toen alles klaar was bleek ‘ie hinderlijke demo-teksten in beeld te brengen. Tsja, dan sta je voor een keuze. Of alles knippen/plakken in het oubollige en afgezaagde Powerpoint of de portemonnee opentrekken. Peter koos voor dat laatste en via een online transactie werd hij de gelukkige eigenaar van een full-version van Photodex. Nou, het resultaat mocht er wezen! Het programma gaat verder dan de standaard fotoshows met muziekachtergrond en transities. Er zit ook beweging in de foto’s en dat geeft het idee dat je bijvoorbeeld over de maan vliegt. Op die manier leidde Peter ons met eigen gemaakte foto’s door het gehele heelal. Heel erg boeiend allemaal. En als kers op de pudding tracteerde Peter ons nog op eenzelfde Photodex-show van de belgische amateur-astrofotograaf Karel Teuwen. Waartoe die man in staat is tart zo’n beetje alle amateur-wetten, want hij produceert werkelijk fabelachtige plaatjes. En dan schijnt hij op astrofotografiebijeenkomsten nog te klagen dat er hier en daar wat afwijkingen in de foto’s zitten, die er eigenlijk uit moeten. Wie de foto’s van Teuwen wil bekijken kan op z’n website terecht. Afijn, het was weer een zeer geanimeerde avond bij Christiaan Huygens.

vrijdag, december 01, 2006

 

Sterrenkunde in het antieke Nabije Oosten


Deze avond heeft Robert H. van Gent, universiteitsdocent aan de Universiteit van Utrecht in de Vakgroep Sterrenkunde en Geowetenschappen, een lezing gegeven. Het onderwerp van de lezing was ‘De astrale wetenschappen in het antieke Nabije oosten’. Een stuk of dertig leden hoorden hoe de sterrenkunde (en astrologie, vooruit dan maar) zich ontwkkelde in Mesopotamië, het gebied tussen de Eufraat en de Tigris. Daar waar de beschaving zo’n beetje begonnen is dreigt nu de beschaving te eindigen, want daar ligt Irak, letterlijk en figuurlijk brandhaard van conflicten. Die mix van astronomie en astrologie was trouwens niet enkel voorbehouden aan de oudheid, want tot aan de 17e eeuw bedreven gerenommeerde sterrenkundigen ook astrologie. Bekende geleerden zoals Copernicus, Tycho Brahe en Galileo Galileï trokken regelmatig een horoscoop. Een zucht van verlichting ging door de zaal toen van Gent vertelde dat Christiaan Huygens zo’n beetje de eerste was die sterrenkundige pur sang was en niets van astrologie moest hebben. Met een boeiende serie sheets liet van Gent zien tot welke sterrenkundige staaltjes de Mesotamiërs (waaronder een hele serie volkeren wordt verstaan, zoals Babyloniërs, Soemeriërs en Assyriërs) in staat waren. Zo is de waarde van de zogenaamde synodische maand (de tijd tussen twee nieuwe manen in) volgens recente metingen 29 dagen, 12 uren, 44 minuten en 2,88 seconden. Verkregen met behulp van hypermoderne instrumenten. De waarde die de Mesopotamiërs gebruikten week slechts een halve seconde (!) af van de hedendaagse waarde! De Mesopotamiërs waren ook de eersten die sterrenbeelden aan de hemel zagen. Van Gent liet voorbeelden zien van reliëfs waarop al bekende sterrenbeelden te zien waren zoals de Leeuw en Waterslang. Ook kwam regelmatig het sterrenbeeld Geitvis op afbeeldingen voor, nu bekend als Steenbok (Capricornus). Tenslotte had van Gent nog aandacht voor sterrenkunde in het Egyptische rijk van de farao’s.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?