"Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens"

Zelfstandige afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde voor regio Zuid-Holland Zuid


Sterrenwacht in Papendrecht

Het project

Vereniging Christiaan Huygens heeft in 2005 een project gestart dat heeft geresulteerd in een heuse sterrenwacht in Papendrecht. De leden krijgen zo een prachtige faciliteit om de sterrenhemel te onderzoeken en te fotograferen. De vereniging bezit al twee telescopen van formaat. Met de sterrenwacht is het niet meer nodig om de telescoop steeds weer op te stellen en af te stellen. De amateurastronomen kunnen bovendien beschermd tegen de wind hun waarnemingen doen.
De koepel heeft een professionele uitstraling die een breed publiek zal aanspreken. Het gebouwtje is gekocht van een amateur-astronoom in Numansdorp en moest worden verhuisd en opgeknapt. Een hele uitdaging! Maar alles zal zeker de moeite waard zijn!!
De opening heeft plaats gevonden op 2 september 2005!

Het project kende 3 speerpunten:

1) Vergunningen

Er is toestemming van de NVWA en van Staatsbosbeheer. In december 2004 heeft de gemeente Papendrecht een stedenbouwkundige toetsing uitgevoerd en ons plan voorgelegd aan de welstandscommissie. Dit heeft in een positief advies geresulteerd.
Tijdens de formele aanvraagprocedure moesten we veel geduld hebben omdat een ontheffing op het bestemmingsplan was vereist. Begin augustus hadden we de felbegeerde bouwvergunning binnen.

2) Financien

De projectkosten zijn niet erg hoog, nog geen 2500 euro. Dit komt vooral omdat een aantal enthousiaste leden erg veel zelf doen. Maar de kosten willen we toch niet op de reguliere activiteiten van de vereniging laten drukken. Via projectsubsidies en sponsoring willen we de aankoop van het sterrenwachtje dekken, inclusief alle bijkomende kosten zoals de aanleg van een fundering, het vervoer, opknappen (verven) en aanleg van elektriciteit.
We zijn nog steeds op zoek naar sponsors!!!

3) klussen

Onder leiding van Henk Prein hebben enthousiaste vrijwilligers de koepel in tweeen gezaagd, vervoerd, hersteld, van een fundering voorzien, op diverse punten verbeterd, en opgeknapt. Zie de beeldverslagen hieronder!!!!!

Uitgebreid beeldverslag van de werkzaamheden

(klik op de collages)

De koepel is op zaterdag 19 februari ontmanteld en gereed gezet voor vervoer. Voor het vervoer moest de koepel in tweeen worden gezaagd (au!).


Vervoer van de sterrenwacht van Numansdorp naar Papendrecht.


5 maart: In de sneeuw (alweer!) wordt aan de fundering gewerkt.


Door slecht weer en de sterrenkijkdagen zijn er twee klusloze weekeinden. Op 26 maart zijn er echter weer harde werkers: De stalen onderbouw is geschuurd en geverfd. De tegelplaats is vergroot. De koepel is verstevigd en de naad is dichtgesmeerd met polyester.

Op 2 april is er hard gewerkt. Zo hard dat niemand foto's heeft gemaakt...


Op 9 april is het erg slecht weer. Henk en Pim beginnen desondanks aan het opbouwen van het onderhuis.
16 April is het wéééér beroerd! Koos neemt de deur mee naar huis voor een restauratiebeurt.


Eindelijk weer een prachtige klusmiddag. Reparatiewerkzaamdeden en verven, zie de tekst bij de foto's!

Koninginnedag slaan we als klusdag over en 8 mei maakt regen in de morgen dat er nog een weekend niets gebeurt.


Op 14 mei is het goed weer. Verven en een wederopbouw van de onderbouw! Klik op de collage en zie de tekst bij de foto's.


Het weer, astronomische beurzen en familieverplichtingen zorgen voor een paar klusloze zaterdagen. Tja, soms is er een eenzame klusser zonder fototoestel. Op 2 juli gaan de handen weer serieus uit de mouwen!!!


Met zes man, een vroege start en mooi weer kunnen we veel doen! Al lijkt het van niet op het eind...


De schuifdeur wordt geplaatst.


Deuren stellen en afwerken. Wat een mooie plaatjes.


Electriciteit klaar!

Opening 2 september!!!!