Construcció d'una falca (cunya) equatorial per al Meade ETX 70AT

Per a poder usar el Meade ETX 70 AT per a fotografia de cel profund o de gran camp (llargues exposicions) ens cal posar-lo en mode equatorial (o polar tal i com ens apareix al menú de l'Autostar). Si no ho féssim ens apareixeria un efecte anomenat rotació de camp, on ens semblaria que la imatge va girant.

Per internet podríem trobar multitud de solucions, però vaig optar per una de senzilla. Simplement es tracta d’unir dues fustes amb una frontissa i fer un sistema per a que es pugui regular la inclinació. El material necessari ha estat:

  • Una fusta de 14 x 14 x 2 cm
  • Una fusta de 14 x 28 x 2 cm
  • Una frontissa
  • Dos cargols metric 6 x 45, amb femelles tipus papallona i arandeles (4)
  • Dos rosques mascle de 18 cm de llargada amb 4 femelles tipus papallona i 4 arandeles
  • 4 colzes
  • Trepant (si pot ser, de sobretaula)
  • Broques de 8 i 12 mm Ø per a fusta
  • Tornavís

Cal tenir en compte que vaig agafar peces i eines que tenia a l’abast, és a dir, que les fustes poden ser més grans i els cargols de mides diferents.

Si posava la frontissa a un extrem (com si un llibre fos) tenia por que es desequilibrés el trípode i caigués, per això la he posat al mig i el mateix telescopi fa de contrapès.

Per fixar-la al trípode que portava de sèrie he usat cargols mètric 6, amb arandeles sobre i sota. El forat de la fusta està fet amb una broca de 8 mm de diàmetre separats els centres entre sí de 105 mm.

Per a la fixació del tub he tingut algun problema més. Com que els que venen de sèrie són molt curts i he usat fustes gruixudes (2 cm de gruix) he hagut de fer els forats amb dos diàmetres escalonats. Per el més petit (el que queda més a prop del tub) he usat broca de 8 mm Ø, i pel gran, broca de 12 mm Ø (sobretot que el forat gran només arribi fins la meitat de la fusta!).

Per a regular la inclinació he usat unes guies que per la seva forma m’han donat un marge de 35º a 55º d’inclinació, suficient per la meva situació, doncs estic a una latitud de 42º.

Per a fixar la inclinació he posat uns colzes a les fustes a unir i unes rosques que anessin de costat a costat. Primer vaig optar per posar cargols independents a cada unió, però a la hora de fixar-ho em vaig trobar amb el problema que havia d’aguantar cada cargol. Fent que els eixos vagin de punta a punta i fixant les dues femelles tipus papallona soluciono el problema.

i aquí la criatura muntada al complet i pintada de negre:

I per posar-la en estació recorda els punts següents:

1. S'engega, i a l'autostar aneu a configuración - montura i actives polar. Acceptar i sortiu del menú polsant el botó mode diversos cops.
2. Apaga'l.
3.
Es posa la muntura equatorial apuntant a l'strella polar tal i com s'indica a continuació

4. Quant el tornis a engegar, selecciones alineación fácil després de configurar la data i la hora. També buscarà 2 estrelles com en altazimutal, perà ara en mode equatorial. Se que en algun cas que en tornar a engegar torna a estar activat el mode altazimutal, el meu me conserva la configuració.

Per qualsevol consulta no dubtis a escriure: francesc.pruneda@gmail.com

 

© Francesc Pruneda . Copyright 20/12/2005 - http://astrosurf.com/pruneda