Grup d'Astronomia de Mataró - MPC A06
Activitats

 

Investigació

Una de les activitats fonamentals dins d'aquesta ciència és la investigació, donat que encara és molt el que queda per descobrir, i per aprendre. D'una manera prou modesta, ens interessem principalment en allò que ens és més proper: l'estudi del Sol, dels planètes i planetòides del nostre Sistema Solar, dels cossos menors com són els asteroides i els cometes. Així, els observem i els fotografiem. Dels darrers en fem astrometria i fotometria que trametem al Minor Planet Center i compartim l'informació amb grups que es dediquen al seu estudi.

La nostra Agrupació té asignat el codi MPC A06 que identifica el nostre observatori davant la comunitat internacional, i tanmateix ens ha permès de participar en campanyes de recerca, com ha estat l'observació i enviament de dades sobre l'impacte d'una sonda contra el cometa 9P/Tempel 1. També hem col·laborat en la confirmació de l'òrbita d'alguns objectes recentment descoberts, tant cometes com asteroides (NEOS).

No obstant però, també ens interessem en l'estudi de cossos de cel profund, com són les galàxies, cúmuls i nebuloses, i també els estels dobles i variables, així com d'alguns quàsars. De tots aquests en podreu trobar imatges a la nostra Galeria.

 

Sortides d'observació

Encara que els mitjans actuals ens permeten observar molts objectes inclussiu des de la ciutat, malgrat l'alt nivell de contaminació lluminosa que hi ha, sempre es fa necessari allunyar-se'n per poder mirar al cel a ull nu, o bé amb l'ajut de binocles i telescopis, per poder gaudir dels objectes que hi podem trobar "en estat pur", sense ajut de mitjans electrònics

Per sortides curtes, acostumem a desplaçar-nos al Corredor o al Montseny, encara que la qualitat del cel que hi podem trobar va enpitjorant dia a dia per l'avanç de les poblacions. També anem al Pirineu i a la serra del Montsec, però per sortides de més d'un dia. Les sortides, a més, permeten gaudir dels indrets que visitem i de la companyia dels altres observadors.

Observacions públiques

Una de les nostres prioritats és la de donar a conèixer l'Astronomia als nostres conciutadans. És per això que, de tant en tant, portem a terme aquest tipus d'activitat al nostre observatori, i que sembla ésser ben rebuda per la quantitat de gent que hi assisteix.

A més de poder trobar, observar, reconèixer i gaudir d'els objectes proposats, el visitant rep les corresponents explicacions per part dels membres de l'agrupació, que li permeten aprendre i conèixer millor els objectes del cel.

 

Conferències

Les conferències són una més de les activitats de divulgació que portem a terme, i que ens permeten comunicar coneixements més especifics. Malgrat que hi pot assistir tothom que hi estigui interessat, sòl estar adreçat a persones amb algun coneixement previ de la matèria a tractar i que poden estar interessades en aprofondir-los. Les conferències no tant sols tracten d'astronomia, sino també d'altres temes científics afins.

Els conferenciants a més de membres de l'agrupació, poden ésser persones alienes que tinguin uns coneixements que vulguin compartir.

 

Cursos

Per iniciar en l'Astronomia a tot tipus de persones interessades en aquesta ciència, portem a terme cursos d'iniciació. Amb ells els assistents assoleixen les bases per començar a practicar aquesta afecció: conèixer el Sistema solar, diferenciar els planetes dels estels, reconèixer les constel·lacions, astronomia de posició, utilització dels medis òptics i electrònics, etc.

 

Xerrades per escoles

Quina millor manera per difondre l'astronomia que posar-la a l'abast dels més joves que són dins del procés educatiu? Per això, quan un centre d'ensenyament ens ho demana, portem a terme sessions formatives com a complement i extenssió d'allò que s'els ha explicat a classe.

 

© Cosmos Mataró - Març 2008