vrijdag, oktober 20, 2006

 

Thema-avond dubbelsterren

Arie Nouwen, bestuurslid van de vereniging, hield vanavond een zeer gedegen en onderhoudende inleiding over het fenomeen dubbelsterren. Na de presentatie wisten alle toehoorders wat fysische, spectrale, eclipserende, optische dubbelsterren zijn. Een aantal plaatjes (allen geleend) van fraaie exemplaren passeerden de revue. Sommigen zijn zijn mooi vanwege het kleurcontrast, anderen vanwege het helderheidsverschil, of ze spreken juist aan doordat de twee sterren even helder zijn. Dit zijn een paar lijstjes voor degene die op zoek willen gaan:
Bob Hogeveen's favoriete dubbelsterren
De Millenium Star Atlas' helderste dubbelsterren
The Astronomical League mooiste dubbelsterren
Natuurlijk was het de bedoeling om deze avond een aantal dubbelsterren live te aanschouwen. Het was echter bewolkt. In een korte opklaring is het toch nog gelukt om eta-Cassiopeia in beeld te zetten.
Bijgaand plaatje van Albireo is niet geleend, maar afgelopen zomer geschoten door Paul Bakker

vrijdag, oktober 13, 2006

 

Extra waarneem-avond

De lucht was 's middags nog zo mooi transparant. Helaas, zoals wel vaker in dit jaargetijde begon het al snel na zonsondergang mistig te worden. Geen ideale waarneemomstandigheden, maar voor 8 leden goed genoeg om samen een aantal dubbelsterren (oefenen voor volgende week) en een enkele andere deep-sky object op te zoeken. Zoals bijvoorbeeld sterrenhoop M56.
Na een paar uur kijken was het plots helemaal bewolkt. Tevreden na een leuke avond werd de schuifdeur weer gesloten en de tocht huiswaarts aanvaard.

vrijdag, oktober 06, 2006

 

Voordracht Astronomische Instrumenten


Vandaag heeft Harold Plooijer voor sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing gegeven over astronomische instrumenten. Het was een interessante presentatie van de verschillende types telescopen, monteringen en oculairen. Voor een zaal van zo'n 30 enthousiaste leden vertelde Plooijer onder andere over welke telescopen je vooral niet moet kopen (zoals bijvoorbeeld een Marquant-telescoop, die maar lieft 525 keer volgens de handleiding moet kunnen vergroten) en welke wel kwaliteit bezitten. Ook liet hij zien dat je niet altijd hoef te beschikken over geautomatiseerde GoTo-systemen om toch gemakkelijk naar een hemelobject te kunnen 'surfen'. Daarbij komt het aan op een slim gebruik van de verdeelcirkels op de montering van de telescoop. Misschien wel goed om daar een keertje op een waarneemavond aandacht aan te besteden. Een workshop 'manuele GoTo' of zoiets:-)

This page is powered by Blogger. Isn't yours?